Spring til indhold

Forretningskultur

Danske virksomheder, der allerede bearbejder det britiske marked, vil vide, at der er betydelige forskelle mellem dansk og britisk mentalitet og forretningskultur, og at der også inden for Storbritanniens grænser er store regionale, mentale og kulturelle forskelle.

I Storbritannien er der store forskelle på ”høj og lav” sammenlignet med Danmark; det gælder både uddannelse og aflønninger såvel som beslutningsprocesserne i organisationer, som i Storbritannien ofte har flere led end i Danmark. Det er ikke nødvendigvis en situation, der gør livet vanskeligere for den danske eksportrejsende - man skal blot være opmærksom herpå. Vi danskere har en tendens til at ”undersælge” og være for beskedne. Det er ofte en dyd, men ikke altid i Storbritannien, hvor det gælder om, at virksomhedens og produkternes stærke sider kommer tydeligt frem.

Vi danskere er generelt for direkte i vort adfærdsmønster for den britiske smag. Påklædning spiller ikke den samme rolle som tidligere, men det er et godt råd at have jakkesættet på første gang og lade værten bestemme, om jakken skal smides og slipset løsnes. Tillid og god personlig kemi er ofte en forudsætning for, at der kan indgås forretninger. Hvor indlysende det end er, er det betydningsfuldt at huske på, at indgåelse af en kontrakt som hovedregel forudsætter, at en anden – ofte lokal – leverandør kasseres.

Det er ret typisk, at det er sværere end i Danmark at få hurtig, direkte kontakt til mange britiske virksomhedsledere. Det vil ofte være nyttigt blot at bede om at få lov til at kigge ind, ”når man alligevel er i området næste uge”. Det kan til tider være svært at finde ud af, om man er købt eller solgt. Generelt kan en britisk forretningsmand ikke lide at sige nej. Han håber, at vi forstår et henholdende svar og opgiver.

Briter og danskere ligner hinanden meget, og der er meget få alvorlige kommunikationsbrister. Men alligevel; vi er ikke så ens, som vi ofte går ud fra, og det er ikke noget dårligt råd at læse lidt om vore britiske naboer, inden turen går over Nordsøen.

The Trade Council på ambassaden kan kontaktes man-tors kl. 9:00-16:30 og fre kl. 9:00-16:00

 

Se kontaktpersoner