Spring til indhold

Information om coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Storbritannien.

Siden er opdateret 23.11.2020 18.17

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Storbritannien.

Læs rejsevejledningen for Storbritannien og rejserådene i en tid med COVID-19.

Information om konkrete restriktioner i Storbritannien opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Storbritannien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Rejseråd til erhvervsrejser

Der er indført forbud mod indrejse fra Danmark fra kl. 04:00 lokal tid den 7. november 2020. Forbuddet gælder også erhvervsrejsende.

For yderligere information for erhvervsrejsende inkl. spørgsmål om fragt se her.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Rejserestriktioner

Fra lørdag den 7. november 2020 kl. 04.00 har den britiske regering indført indrejseforbud for alle indrejsende fra Danmark. Forbuddet gælder hele UK. Britiske og irske statsborgere eller danskere/udlændinge med bopæl i UK er undtaget indrejseforbuddet, men vil skulle selvisolere i 14 dage sammen med deres husstand ved ankomst. Indrejseforbuddet vil senest blive genvurderet af den britiske regering den 26. november.

Direkte passagerfly og ledsaget fragt fra Danmark vil ikke kunne anløbe en britisk havn eller lande i en lufthavn, mens direkte fragtskibe (og fragtfly) er tilladt.

Indrejse er heller ikke muligt for ikke-britiske fragtmænd, der inden for de seneste 14 dage er rejst fra eller igennem Danmark.

Indrejsende fra Færøerne/Grønland er ikke omfattet af indrejseforbuddet, forudsat at der ikke transiteres gennem Danmark.

For spørgsmål fra rejsende som allerede opholder sig i Storbritannien, henvises til de britiske myndigheders hotline +44 800 678 1767 (mandag-fredag fra kl. 9-17).

Karantæneregler

Storbritannien indførte den 8. juni 2020 14-dages karantæne/selv-isolation for alle personer, der kommer til Storbritannien fra udlandet. En række lande er undtaget reglen om karantæne. Du kan læse mere om karantæneregler, undtagelser samt se en fuld liste over de undtagede lande her. Flyvninger fra Færøerne og Grønland er undtaget reglen om karantæne

Alle rejsende skal inden ankomst registrere sig online og oplyse kontaktoplysninger, opholdsadresse og andre informationer om rejsen. Ankommer du til Storbritannien direkte fra et ikke-undtaget land skal du gå i 14-dages selvisolation. Ankommer du fra et karantæneundtaget land, men har du inden for de seneste 14 dage været i et ikke-undtaget land, skal du også gå i karantæne i det antal dage, du inden for de sidste 14 dage har befundet dig i det ikke-undtagede land. De nærmere regler kan findes her.

Hvis du ikke overholder kravet om karantæne/selv-isolation, kan du få en bøde. En række persongrupper er undtaget fra kravet om registrering og/eller selv-isolation. Du kan læse mere om indrejserestriktioner, bøder og undtagelser fra kravet samt online registrering her

Bemærk at der i Skotland, Wales og Nordirland gælder lokale regler, og at der kan være lande, som er undtaget for karantæne i England, men som ikke er undtaget i Skotland, Wales og Nordirland. Du bør derfor altid tjekke de lokale retningslinjer, jf. nedenfor.

OBS! Fra lørdag den 7. november kl. 04.00 har den britiske regering indført indrejseforbud for alle indrejsende fra Danmark. Forbuddet gælder hele UK. Direkte passagerfly, fragtskibe og ledsaget fragt fra Danmark vil ikke kunne anløbe en britisk havn eller lande i en lufthavn, mens direkte fragtskibe (og fragtfly) er tilladt. Læs mere herIndrejsende, der har været i Danmark inden for 14 dage og frem til lørdag den 7. november vil blive bedt om at selvisolere og vil blive kontaktet af myndighederne på baggrund af den ’Passenger Locator Form’, som alle indrejsende skal udfylde. Længden af denne karantæne vil afhænge af, hvornår indrejsen har fundet sted.

Interne rejserestriktioner

Fra og med torsdag den 5. november indføres en nedlukning af samfundet i hele England gældende til den 2. december. Dette betyder, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes. Tilsvarende fraråder selvstyreregeringerne i Skotland og Wales ind- og udrejse fra og til England.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse gennem Storbritannien.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Restriktioner kan variere på tværs af de fire selvstyrenationer (se mere under ’Nedlukning’ nedenfor). 

Udgangsforbud

Fra og med torsdag den 5. november indføres en nedlukning af samfundet i hele England gældende til den 2. december. Dette betyder, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes, og at alle opfordres til at blive hjemme. Som nødvendige rejser gælder skolegang, læge- eller hospitalsbesøg, arbejde der ikke kan udføres hjemmefra, udendørs motion, indkøb af essentielle varer (f.eks. mad eller medicin) eller tilvejebringelsen af sociale ydelser (f.eks. arbejde som frivillig).

Forsamlingsforbud

Fra og med den 5. november og frem til den 2. december kan du ikke mødes med andre indendørs. Udendørs kan du mødes med én anden person, såfremt der er tale om et offentligt sted (og ikke egen have). Børn, der er for små til at gå i skole, tæller ikke med.

I samme periode lukkes størstedelen af samfundet ned, herunder alle ikke-essentielle butikker, restauranter, caféer og pubber, frisører og skønhedsklinikker og fritids- og kulturtilbud (både indendørs og udendørs)

Brud på forsamlingsrestriktionerne kan medføre bødestraf.

Enkelte områder er undtaget og er ikke omfattet af nedlukningen, f.eks. skoler/børnepasning, professionel sport og begravelser. Hoteller kan kun benyttes i arbejdsmedfør.

Du kan læse med om alle restriktionerne her.

BEMÆRK: Reglerne ovenfor gælder England, men også i de tre øvrige nationer (Skotland, Wales og Nordirland) er en lang række forsamlingsrestriktioner i kraft. Du bør derfor holde dig løbende orienteret på de lokale myndigheders hjemmesider. Reglerne kan desuden variere i Skotland, Wales og Nordirland, jf. nedenfor.

Mundbind

Der er krav om mundbind i offentlig transport i hele UK. Der kan være forskellige krav til brug af mundbind i hhv. England, Skotland, Wales og Nordirland. I England kræves der brug af mundbind i de fleste offentlige områder indendørs. Det gælder f.eks. i butikker og storcentre, fællesarealer på hoteller, og ved turistattraktioner og underholdningssteder, så som museer, gallerier mm. Du kan læse mere om reglerne vedrørende mundbind her.

Nedlukning

I UK er de enkelte selvstyrenationer (England, Skotland, Wales og Nordirland) ansvarlige for den gradvise nedlukning/genåbning af samfundet.

Læs mere om den aktuelle status på den britiske regerings hjemmeside, som også indeholder oplysninger om England.

Retningslinjer for de tre selvstyrenationer kan findes her:

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab. 

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant. 

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet. 

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen

Udrejse af Storbritannien

Der er forskellige rejsemuligheder fra Storbritannien til Danmark.

Fly: Det er vigtigt, at du holder dig orienteret på flyselskabernes hjemmesider. Mulighederne for flyrejser fra Storbritannien til Danmark ændrer sig løbende. Der er enkelte direkte forbindelser til Danmark, ligesom der er forbindelser via eksempelvis Frankfort og Amsterdam. Det anbefales derfor altid at undersøge flyforbindelser inklusiv mellemlandinger.

Der er i øjeblikket ingen direkte fly mellem Danmark og Storbritannien.

Færge: Færgeruterne fra Dover til henholdsvis Calais og Dunkirk er i drift.

Tog: Togforbindelse ud af Storbritannien med Eurostar til Bruxelles er fortsat i drift.

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Indrejse i Danmark

Hvis du ikke er dansk statsborger eller har fast bopæl i Danmark, gælder der forskellige regler for at rejse ind i Danmark afhængigt af, hvilket land du har bopæl i.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets Hotline vedr. indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Mere information

Du kan finde lokale myndigheders information om COVID-19 via nedenstående links:

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i London inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Storbritannien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID

Grundet udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon. 

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind