Spring til indhold

Information om coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Storbritannien.

Siden er opdateret den 03.03.2021 kl. 8.35.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Storbritannien for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Læs rejsevejledningen for Storbritannien.

Information om konkrete restriktioner i Storbritannien opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Storbritannien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Storbritannien. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Hvis du kommer hjem til Danmark fra en erhvervsrejse, skal du følge reglerne for test og isolation som angivet på coronasmitte.dk.

Rejsende skal følge myndighedernes anbefalinger i forhold til smitteforebyggende adfærd, dvs. bruge mundbind i offentlig transport samt følge anbefalinger om afstand samt hygiejne, mv.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Tilrejsende til England, herunder britiske statsborgere, skal præsentere en negativ COVID-19 test gennemført under 72 timer forud for afgang. En bøde på GBP 500 vil blive tildelt tilrejsende, der ikke kan fremvise den negative test. Det gælder stadig, at passagerer skal selvisolere i 10 dage uanset testresultatet, idet det dog er mulig at tage en test tidligst på femtedagen med henblik på at komme ud af karantænen (læs mere om hvordan på denne side). Passagerer skal også fortsat registrere sig forud for ankomst. Find mere information om testkrav på den britiske regerings hjemmeside

Karantæneregler

Indrejsende fra Danmark til Storbritannien er pålagt 10-dages karantæne/selvisolation ved ankomst (enkelte erhvervskategorier er undtaget). Du kan læse mere om karantæneregler på den britiske regerings hjemmeside.

Alle rejsende skal inden ankomst registrere sig online og oplyse kontaktoplysninger, opholdsadresse og andre informationer om rejsen. Indrejsende til England vil efter minimum fem dages selvisolation kunne købe en privat test, hvis potentielle negative resultat vil kunne fritage for yderligere karantæne. Yderligere oplysninger om dette kan findes på denne side. Desuden skal alle indrejsende tage en selvbetalt PCR-test på 2. og 8. dag af deres karantæne. Testene skal bookes forud for indrejsen, når man registrerer sig. Tester en person positiv, starter de 10 dages karantæne forfra. Det er stadig muligt at teste sig ud af karantænen fra tidligst femtedagen af karantænen, idet de to obligatoriske test på 2. og 8. dagen ikke kan fraviges.

Desuden skal indrejsende fra ca. 35 ”røde lande” (bl.a. hele Sydamerika, det sydlige Afrika og Portugal, men ikke Danmark) 10 dage på karantænehotel for egen regning. Du kan læse mere om tiltaget her, der gælder for England. I Skotland gælder det for alle indrejsende, at de skal på karantænehotel og ikke kun indrejsende fra "røde lande". Du kan læse mere om det på den skotske regerings hjemmeside

Hvis du ikke overholder kravet om karantæne/selvisolation, kan du få en bøde. Du kan læse mere om indrejserestriktioner, bøder og online registrering på den britiske regerings hjemmeside. Ved spørgsmål anbefales det, at man ringer til den britiske hjælpelinje vedrørende karantæne og registrering: +44 800 678 1767 (mandag-fredag fra kl. 9-17).

Bemærk at der i Skotland, Wales og Nordirland gælder lokale regler, og at der kan være lande, som er undtaget for karantæne i England, men som ikke er undtaget i Skotland, Wales og Nordirland. Du bør derfor altid tjekke de lokale retningslinjer, jf. nedenfor.

Interne rejserestriktioner

Der er indført en nedlukning af samfundet i hele England. Dette betyder, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes. 

Yderligere retningslinjer for de tre selvstyrenationer kan findes her:

Transitmuligheder

Det er fortsat muligt at rejse gennem Storbritannien, dog har Storbritannien indført testkrav ved indrejse, hvilket også gælder personer, der rejser i transit. Det bemærkes i den forbindelse, at Storbritannien lige nu opererer med indrejseforbud fra Sydamerika, Portugal, Kap Verde, Panama og alle lande i Sydafrika.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Restriktioner kan variere på tværs af de fire selvstyrenationer (se mere under ’Nedlukning’ nedenfor). 

Udgangsforbud

Der er indført en nedlukning af samfundet i hele England. Dette betyder, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes, og at alle opfordres til at blive hjemme. Som nødvendige rejser gælder læge- eller hospitalsbesøg, arbejde der ikke kan udføres hjemmefra, udendørs motion eller indkøb af essentielle varer (f.eks. mad eller medicin). 

Forsamlingsforbud

Det er ikke tilladt at mødes med andre indendørs. Det vil alene være muligt at mødes med én anden person udendørs i forbindelse med motion, som kun bør finde sted én gang om dagen. Ikke essentiel detailhandel, pubber/restauranter og liberale erhverv skal lukkes. Alle udendørs sport- og kultur-venues skal lukkes. Både indenrigs- og udenrigsrejser kan kun finde sted, såfremt der er tale om et lovligt formål. Dette gælder også for udlændinge.

Alle skoler og universiteter vil gå over til online-undervisning indtil videre. Vuggestuer/børnehaver kan forblive åbne.

Brud på forsamlingsrestriktionerne kan medføre bødestraf.

Du kan læse med om alle restriktionerne på den britiske regerings hjemmeside.

BEMÆRK: Reglerne ovenfor gælder England, men også i de tre øvrige nationer (Skotland, Wales og Nordirland) er en lang række forsamlingsrestriktioner i kraft. Du bør derfor holde dig løbende orienteret på de lokale myndigheders hjemmesider. Reglerne kan desuden variere i Skotland, Wales og Nordirland, jf. nedenfor.

Mundbind

Der er krav om mundbind i offentlig transport i hele UK. Der kan være forskellige krav til brug af mundbind i hhv. England, Skotland, Wales og Nordirland. I England kræves der brug af mundbind i de fleste offentlige områder indendørs. Det gælder f.eks. i butikker og storcentre, fællesarealer på hoteller, og ved turistattraktioner og underholdningssteder, så som museer, gallerier mm. Du kan læse mere om reglerne vedrørende mundbind her.

Nedlukning

I UK er de enkelte selvstyrenationer (England, Skotland, Wales og Nordirland) ansvarlige for den gradvise nedlukning/genåbning af samfundet.

Læs mere om den aktuelle status på den britiske regerings hjemmeside, herunder at regeringen har annonceret en køreplan for genåbningen af samfundet (kun gældende for England). Køreplanen består af fire faser med fem uger imellem hver fase. I fase 1, der træder i kraft den 8. marts, åbnes skolerne. Ikke essentiel detailhandel og liberale erhverv (f.eks. frisører) kan åbne den 12. april (fase 2). Indendørs forsamlinger (seks personer) og internationale rejser tillades fra fase 3 (17. maj). Fase 4, der fjerner de sidste restriktioner, ventes at træde i kraft den 21. juni. Den fulde køreplan kan findes på den britiske regerings hjemmeside. Ambassadens hjemmeside opdateres i takt med at restriktionerne lempes.

Retningslinjer for de tre selvstyrenationer kan findes her:

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab. 

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant. 

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet. 

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen

Udrejse af Storbritannien

Der er indført flyveforbud mod flyvninger med ikke-testede personer, inklusiv danske rejsende, fra Storbritannien. Personer (børn under 12 år og transitrejsende er undtaget), der flyver fra UK til Danmark skal således fremvise en negativ COVID-19-test (behøver ikke være PCR) foretaget indenfor 24 timer, inden flyets afgang til Danmark. Flyveforbuddet gælder til og med den 5. april 2021. Der er desuden indført lovkrav om test og isolation ved indrejse til Danmark. Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udlandsrejse på coronasmitte.dk.

Personer, der rejser i transit gennem UK fra særlige risikoområder skal kunne fremvise negativt testresultat allerede ved indrejsen til UK. I både Heathrow og Stansted lufthavne er det muligt at tage en test inden afrejse til Danmark. Tests skal bookes på forhånd og udbydes af private firmaer mod betaling (£40-100). Der opfordres til at afsætte god til, da der kan forekomme ventetid i testcentrene. Det bemærkes, at teststederne er beliggende uden for security i afgangs/ankomst-området eller som ”drive through”-facilitet. Da UK selv opererer med testkrav i forbindelse med indrejse, anbefales det at få lavet testen på afrejsedestinationen og ikke i forbindelse med transit i London. Du kan læse mere om testkrav ved indrejse og transit i UK her

Indrejse i Danmark

Der er nu indført lovkrav om test og isolation ved indrejse til Danmark. Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udlandsrejse på coronasmitte.dkSkærpelsen af de danske indrejserestriktioner er gældende indtil 5. april 2021.

Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.

Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere her.

Du kan få et overblik over testmulighederne i større transitlufthavne her.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. 

Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Mere information

Du kan finde lokale myndigheders information om COVID-19 via nedenstående links:

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i London inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Storbritannien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID

Grundet udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon. 

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Hjælp til erhvervsrejsende

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.